top of page
info_edited_edited.png

Secretaria Congrés Amics i Amigues de l'Ebre
Passeig de Ribera s/n 43500 - Tortosa

administracio@amicsebre.cat -www.amicsebre.cat
Tel. 630 126 953

Què és?

L’any 2025 es commemorarà el 80è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial, un dels esdeveniments històrics més rellevants del segle XX.

 

Aquest episodi, sagnant i tràgic, conjuntament amb la Guerra Civil Espanyola, va marcar un punt d’inflexió al nostre territori: l’exili, la mort i la tragèdia van provocar que molts habitants dels nostres pobles es convertissin en víctimes d’una guerra que els resultava molt llunyana. La tragèdia va ser doble, ja que moltes de les persones afectades van patir l’exili dels seus pobles i llars, i després de passar penúries es trobaren, directament o indirecta, implicades en una altra guerra.

 

S’ha parlat i escrit molt sobre la Segona Guerra Mundial, s'hi han celebrat congressos, s’hi han editat centenars de llibres, s'hi han pronunciat conferències i, tot i així, creiem que encara hi ha molt per dir. Si ens centrem sobre la participació activa o passiva, directa o indirecta d'habitants de les Terres de l’Ebre, gairebé no hi ha res investigat. Sí que podem valorar el treball realitzat sobretot per Joan B. Beltran sobre els deportats als camps de concentració i les noves iniciatives del DEMD-Ebre (Departament d'Educació i Memorial Democràtic), que estan obrint noves vies a professorat i a alumnat.

 

Per això, el nostre objectiu és generar un espai de coneixement i de debat on no es repetisquen aspectes històrics ja explicats amb escreix, sinó que es creï una visió propera, contrastada i innovadora a l’hora d’explicar aquells fets.

bottom of page